woensdag 1 augustus 2012

Brave new world

SOLD
"De Tsjechische componist Antonín Dvorák (1841-1904) maakte een moeizame klim naar de top. Hij was de zoon van de plaatselijke dorpsslager die naast Antonín nog een heel leger kinderen had. Geld voor muziekonderwijs voor de hele familie was er dus niet. Dvorák was echter zeer getalenteerd en hierdoor kreeg hij vanaf zijn veertiende toch structureel les. Twee jaar daarna begon hij met componeren. Een vermogende oom betaalde zijn studie aan het conservatorium van Praag. Op zijn 21e kreeg hij een betrekking als altviolist in het orkest van de Tsjechische opera in Praag, een positie die hij elf jaar heeft gehad.
Zoals gezegd, ging Dvorák's groei naar beroemdheid traag. In zijn beginjaren trok hij als componist maar weinig aandacht. Pas in 1872, na het succes van zijn patriottische opera "De erven van de Witte Berg", kon hij zijn baan als altviolist opgeven en zich geheel wijden aan zijn composities. Hij werd ook populair in Wenen en maakte kennis met Brahms die hem aan een uitgever hielp.
Dvorák heeft in grote mate bijgedragen tot de Tsjechische muziekale identiteit. Hij schreef opera's in het Tsjechisch, stond op Tsjechische titels boven uitgaven van zijn stukken en liet zich beïnvloeden door Tsjechische volksmuziek. Toch wel typisch dat zijn bekendste muziek juist díe muziek is die hij schreef tijdens zijn verblijf in Amerika van 1892 tot 1895. Hij maakte hier kennis met (Afro-)Amerikaanse muziek en begon vijftonige melodielijnen te verwerken in zijn muziek. Dit verleende zijn werk een aanstekelijkheid die bijna popmuziekachtig te noemen is, met als bekendste voorbeelden zijn 9e symfonie "From the New World", zijn celloconcert en zijn Amerikaanse strijkkwartet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten