maandag 23 januari 2012

zondag 22 januari 2012

zaterdag 21 januari 2012

IM

Jacques Romain Georges Brel (1929-1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die begin jaren '60 uitgroeide tot een internationale vedette. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur. De in Brussel wonende Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans maar nam ook enkele Nederlandse versies van zijn chansons op. Vele artiesten hebben Brel-chansons uitgevoerd of opgenomen. Nederlandse vertalingen werden onder meer door Liesbeth List en Herman van Veen opgenomen, in het Engels oa door David Bowie. Vanaf de late jaren vijftig werd het werk van Brel grimmiger. In Les Flamandes uit 1959 trekt hij van leer tegen de hypocriete burgerlijke moraal die hij uit zijn jeugd kende, in Ne me quitte pas (1959) lijkt de liefde meer pijn dan goed te doen en La mort (1960) is de eerste uit een hele reeks Brel-chansons over de dood. Het zijn drie thema's die vanaf dat moment voortdurend in Brels teksten opduiken. Hij verwierf daardoor een serieuzer, meer literair imago, maar joeg ook luisteraars tegen zich in het harnas. Naast een intens tourschema (gemiddeld 300 optredens per jaar) hield Brel er al die jaren ook een intens drink- en rookschema op na. Toen bij Brel in 1974 longkanker werd geconstateerd besloot hij zich definitief op Hiva Oa te vestigen. Een snel verslechterende gezondheidstoestand dwong Brel de laatste drie maanden van zijn leven in Frankrijk door te brengen. Hij stierf in een ziekenhuisbed in Bobigny (vlakbij Parijs) aan een longembolie en werd begraven op Hiva Oa.
Zijn motto luidde: het leven is uiteindelijk oninteressant en niet serieus te nemen.

zondag 15 januari 2012

Oh, I wish I'd looked after me teeth


Pam Ayres (1947) is een Engelse dichter, songwriter en presentator van tv- en radioprogramma's. Haar gedichten zijn vrij simpel en gaan over alledaagse gebeurtenissen. Haar gedicht 'Oh, I Wish I'd Looked After Me Teeth stond hoog in de ranglijsten op een pol van de BBC mbt meest komische gedichten ever.

woensdag 11 januari 2012

Het resultaat is een plaat

Op de achterkant staat de volgende tekst:
"Dit speciaal samengestelde album bevat niet minder dan 26 van de meest bekende Nederlandse volksliedjes. Geliefde oude wijsjes die door de bewerkers Jack Helfri en Jacques Hartman samengevoegd werden tot negen plezierig klinkende potpourriën. De speelse arrangementen die Freddy Golden er van maakte werden op vlotte wijze door zijn orkest vertolkt en zijn groep van acht zangers voegde er, zonder de woorden te zingen, nog een extra klankkleur aan toe. Het resultaat is een plaat die dankzij het eigentijdse geluid bij velen in de smaak zal vallen. Wie nog zingen kan, zal met deze muziek mee willen zingen. En wie daarbij de woorden nog weet kan zich geen betere begeleiding van het eigen stemgeluid wensen dan die van Freddy Golden's koor en orkest!"
Deze plaat bevat oa Roodborstje tikt tegen 't raam

maandag 9 januari 2012

zondag 8 januari 2012

zaterdag 7 januari 2012

vrijdag 6 januari 2012

Life is a puzzle

Anthony John "Tony" Hancock (1924–1968) was een Engelse acteur en komiek. Hij las enorm veel boeken op zoek naar de zin van het bestaan.
Hij pleegde in Sydney zelfmoord mbv pillen en drank. In zijn afscheidsbrief stond oa "Things just seemed to go too wrong too many times".
Deze plaat uit 1960 bevat een van zijn vele radio-optredens.

donderdag 5 januari 2012

Voetjevrijen


De Tarney/Spencer band was een Australische rock band, opgericht eind jaren '70, bestaande uit Alan Tarney en Trevor Spencer. Three's a crowd is hun 2e album uit 1978. Twee jaar nadat de band uiteen was gevallen hadden ze dankzij MTV hun grootste hit met No time to lose

woensdag 4 januari 2012

Tränen lachen

Claire Schlichting is een Duitse actrice/comédienne. Was bekend in de jaren '60, oa van deze hit:

dinsdag 3 januari 2012

Kostelijke kost

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (1945) is cabaretier, tekst- en liedjesschrijver en radiomaker. Tussen 1971 en 1980 vormde hij de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Later schreef hij vooral teksten voor anderen zoals voor Jasperina de Jong. Ook is hij bekend van Vroege Vogels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond Ivo de Wijs als lijstduwer op nummer 18 van de lijst van de Partij voor de Dieren.

maandag 2 januari 2012

Are you ready?

Phyllis Diller (1917) is een Amerikaanse actrice en comédienne. Diller begon haar stand-up carrière ("she created a stage persona of a wild-haired, eccentrically dressed housewife who makes jokes about a husband named "Fang" while pretending to smoke from a long cigarette holder, Diller's signature is her unusual laugh") in een nachtclub in San Francisco met een show die ze 87 weken op rij speelde. In de jaren '60 werd ze pas echt bekend toen ze TV-specials maakte samen met de toen nog levende legende Bob Hope. Ze maakten ook drie films samen maar die flopten. Hope nodigde haar wel nog uit om samen met hem op te treden in Vietnam, toen de oorlog daar hevig woedde. Ze had ook gastoptredens in vele TV-shows.
Deze plaat is uit 1962.