zondag 26 augustus 2012

It's ragtime

SOLD
Scott Joplin (1868-1917) was een Amerikaanse ragtime-componist. Naast componist was Joplin ook een begenadigd pianist. Hij schreef meer dan dertig rags waaronder The Entertainer. In de jaren '70 werd zijn nummer Aunt Dinah Has Blowed de Horn populair omdat het ballet van Penney de Jager er in Toppop op danste.

vrijdag 24 augustus 2012

Vor meiner Mutter

"Wer Heino nicht kennt, der hat die Welt verpennt."
Bijna altijd goed die Heino-hoezen:

maandag 20 augustus 2012

Omdat ik dat wil

Radio Veronica was een zeezender die van 1960 tot en met 1974 vanaf de Noordzee uitzond. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. Uit deze afkorting werd de naam Veronica afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt. Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd omdat zij populaire en popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema. Vanaf 1965 werd een wekelijkse hitparade van de populairste nummers, de Nederlandse hitparade, al snel de Veronica Top 40 geheten, uitgezonden. Destijds werd popmuziek nauwelijks op de reguliere radiozenders uitgezonden. Vernieuwend voor Nederland waren ook de jingles. Een nieuw fenomeen aan land waren de drive-in-shows waarbij de luisteraars hun favoriete dj bij het draaien van hun plaatjes konden bewonderen.
Deze verzamelaar is uit 1973 en bevat oa Cher met Gypsy, tramps & thieves

woensdag 15 augustus 2012

Jodeladie

Sepp is een ware dierenvriend: 
Het jodelen is waarschijnlijk in de prehistorie ontstaan in bergachtige gebieden om grote afstanden te overbruggen. Men communiceerde van bergwei tot bergwei.
De twee bekendste genres in de jodelmuziek zijn die van de volksmuziek van de Alpenlanden en die van de Amerikaanse country & western.
De zusjes Dezurik waren de eerste vrouwelijke jodelsterren.
Het wereldrecord jodelen ligt op 7 uur en 29 minuten, Ook dieren kunnen blijkbaar jodelen want in 2001 won de tweejarige Basenji van 20.000 andere kandidaten op de Crufts-hondenshow het onderdeel jodelen. Vandaar die honden..

woensdag 1 augustus 2012

Brave new world

SOLD
"De Tsjechische componist Antonín Dvorák (1841-1904) maakte een moeizame klim naar de top. Hij was de zoon van de plaatselijke dorpsslager die naast Antonín nog een heel leger kinderen had. Geld voor muziekonderwijs voor de hele familie was er dus niet. Dvorák was echter zeer getalenteerd en hierdoor kreeg hij vanaf zijn veertiende toch structureel les. Twee jaar daarna begon hij met componeren. Een vermogende oom betaalde zijn studie aan het conservatorium van Praag. Op zijn 21e kreeg hij een betrekking als altviolist in het orkest van de Tsjechische opera in Praag, een positie die hij elf jaar heeft gehad.
Zoals gezegd, ging Dvorák's groei naar beroemdheid traag. In zijn beginjaren trok hij als componist maar weinig aandacht. Pas in 1872, na het succes van zijn patriottische opera "De erven van de Witte Berg", kon hij zijn baan als altviolist opgeven en zich geheel wijden aan zijn composities. Hij werd ook populair in Wenen en maakte kennis met Brahms die hem aan een uitgever hielp.
Dvorák heeft in grote mate bijgedragen tot de Tsjechische muziekale identiteit. Hij schreef opera's in het Tsjechisch, stond op Tsjechische titels boven uitgaven van zijn stukken en liet zich beïnvloeden door Tsjechische volksmuziek. Toch wel typisch dat zijn bekendste muziek juist díe muziek is die hij schreef tijdens zijn verblijf in Amerika van 1892 tot 1895. Hij maakte hier kennis met (Afro-)Amerikaanse muziek en begon vijftonige melodielijnen te verwerken in zijn muziek. Dit verleende zijn werk een aanstekelijkheid die bijna popmuziekachtig te noemen is, met als bekendste voorbeelden zijn 9e symfonie "From the New World", zijn celloconcert en zijn Amerikaanse strijkkwartet.