zondag 30 september 2012

Jingle bells

In de band Advertising, in 1977 opgericht, zaten oa Tot Taylor en Simon Boswell. Boswell maakt tegenwoordig filmmuziek.
Plaat uit 1978.

zaterdag 29 september 2012

For sale

Plaat uit 1975.
De Strangers was een Antwerpse groep die vooral bekendheid verwierf door humoristische - vaak maatschappijkritische - teksten in het Antwerps dialect op zeer bekende hit-melodieën te zingen. Hun bekendste nummers zijn Oh Mijnen Blauwe Geschelpte (gezongen op de melodie van Paloma Blanca van de George Baker Selection) en Bij de Rijkswacht (gezongen op de melodie van In the Navy van de Village People). De groep werd in 1952 opgericht en heeft in 50 jaar tijd zo'n miljoen platen verkocht.

donderdag 27 september 2012

Pe daalammer

Pé Daalemmer & Rooie Rinus was een kleinkunst-duo uit Groningen. Het duo bestond vijf jaar, tussen begin 1980 en eind 1984. Toch zijn deze twee typetjes, gespeeld door respectievelijk Peter de Haan en Frank den Hollander, nog steeds bekend in Groningen en omstreken. Het duo werd bekend met straatoptredens in de stad Groningen waarbij ze, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar, bekende liedjes zongen voorzien van teksten in het Gronings. Ze begonnen hun straatoptredens voor de Hema in de Herestraat in Groningen maar vanwege hun succes was daar al snel geen doorkomen meer aan.
In 2005 werden Pé & Rinus nog Groninger van het Jaar.

woensdag 26 september 2012

Musical crime

Australian Folk Songs verscheen in 1958 en was het resultaat van het bezoek van Burl Ives aan Australië in 1952. Hij was daar op uitnodiging van Percy Jones, professor in muziek.
Het album kreeg op internet de volgende review:
"While a lot that's on this has been bypassed and supplanted by subsequent efforts, it's still vital listening, and even more so when one appreciates the circumstances of its recording and origins. It offers some of the most spare and authentic settings of Ives' entire career... and also some of Ives' most rousing and spirited singing... Even the seemingly familiar titles are presented in uniquely Australian incarnations that transform them into something new and wonderful to hear; and it has to be remembered that virtually everything here was being put on record for the very first time; and the record's subsequent release in America was just as special an event at the time. And of all of Ives' 1950s albums, this is the one whose absence on CD (as of 2009) is a true musical crime, as well as an affront to Ives' history and memory."
Het bevat oa The Dying Stockman

dinsdag 25 september 2012

Goose in concert


Jim Post (1939) is een folk singer-songwriter uit Houston, Texas. Deze plaat verscheen in 1979 en bevat oa No nukes

zondag 23 september 2012

Totally nuts

De Notenkraker is een ballet uit 1892 op muziek van Tsjaikovski.
Het verhaal gaat over een meisje dat Clara Staalboom heet en begint op kerstavond. Er is visite en van een van hen, de raadselachtige heer Drosselmeijer, krijgt Clara een notenkrakerpop en Frits, haar broertje, een soldatenpak met zwaard. Als alle gasten weg zijn komt in haar droom de notenkrakerpop tot leven. Hij verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar en zijn gelukkig samen maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. Clara wil de Notenkraker graag helpen maar ze weet niet hoe. De Notenkraker vecht tegen de horde muizen  waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar ontmoeten ze de sneeuwkoningin en de suikertaartfee. De suikertaartfee en de prins nemen Clara mee op een magische reis. Die voert hen langs verschillende exotische landen. Als eerste zijn ze in Spanje, daarna Arabië, China, Rusland en als laatste Griekenland. Elk land heeft zijn eigen dans en muziek. Als Clara en de Notenkraker toch uit de toverlantaarn raken gaat de Notenkraker de Muizenkoning opzoeken en daagt hem uit. Als ze aan het zwaardvechten zijn wordt de Notenkraker geraakt. Hij is te zwaar gewond om verder te vechten. Gelukkig is daar Frits, gekleed in zijn soldatenpak met zwaard. Hij vecht verder tegen de Muizenkoning. Als de Muizenkoning even niet oplet steekt Frits hem neer. Frits kijkt of de Muizenkoning nog leeft maar deze is dood. Dan gebeurt er iets met de Notenkraker. Hij verandert weer in een prins. Samen dansen ze een geweldige pas de deux en een mooie liefdesdans. Dan wordt Clara weer wakker. Alles lijkt normaal. Ze rent snel naar haar notenkrakerpop en ze ziet dat dat hij weer gewoon een pop is. Het was slechts een droom.
De Notenkraker moest de belangrijkste attractie van het winterseizoen van 1891/1892 worden. Het lukte Tsjaikkovski echter niet om het balletstuk af te krijgen en daarom werd de première één jaar uitgesteld. Maar toen het stuk eenmaal uit was hadden de recensenten er geen goed woord voor over. Het stuk had bijvoorbeeld te weinig danspassen en kon bijna geen ballet worden genoemd. De muziek van Tsjakovski werd wel gewaardeerd maar dat werd bijna overschaduwd door alle kritieken. Na slechts veertien voorstellingen werd het stuk al niet meer opgevoerd. In 1934 werd het in het Westen, in Londen, voor het eerst uitgevoerd. En in 1940 werd de Notenkraker voor het eerst in Amerika uitgevoerd, het is nu ook een traditioneel kerstuitje geworden. Dit komt mede door Walt Disney, die muziek van Tsjaikovski heeft gebruikt voor de tekenfilm Fatasia. De Notenkraker wordt tegenwoordig door meer dan vijftig verschillende balletgezelschappen uitgevoerd. Alleen de choreografie van de grand pas deux uit de tweede akte is nog origineel.

zaterdag 22 september 2012

Russische gedichten

Accord of morning worlds : verses of Russian poets of the beginning of 20th century.
Side 1:
Side 2:
Plaat uit 1989.
 
Een van de bekendste Russische dichters is Alexander Blok (1880-1921).
In Leiden is zijn gedicht Nacht als muurschildering te vinden:
Nacht, straat, drogisterij, lantaren,
 Een ongerijmd en troebel licht,
Ook al verstrijken vele jaren-
Geen uitweg, alles blijft ontwricht.
 
Je sterft en treft na herbeginnen
De wereld in haar oude staat:
 Nacht, gracht, ijskoude rimpelingen,
Drogisterij, lantaren, straat.