dinsdag 4 oktober 2011

Op z'n fins (part 3)

Letkis is de titel van een grote internationale Finse hit uit 1965. Het is een verbastering van de naam van een Finse dans, de letkajenkka. Er waren destijds diverse uitvoeringen van dit lied. In Finland werd het lied gezongen door Katri Helena, in Nederland waren de bekendste versies (allen instrumentaal) van Stig Rauno, The Wild Ones en de Dutch Swing College Band. Het Finse woord letkajenkka bestaat eigenlijk uit twee delen: letka (rij, lijn) en jenkka (dans). Er wordt een ketting van mensen gevormd, waarbij ieder zijn voorganger bij de heupen (of schouders) vasthoudt. Op de maat van de muziek wordt steeds een aantal maal voorwaarts gesprongen en een enkele keer achterwaarts. De choreografie: een sprong voorwaarts, een sprong achterwaarts, drie voorwaarts; dit geheel driemaal; zwaai met de linkervoet naar links en terug; zwaai met de rechtervoet naar rechts en terug; drie sprongen voorwaarts.
Een Nederlandstalige cover bleef niet uit. Die versie van Trea Dobbs heette Ploem ploem jenka. Met dat nummer deed ze mee aan het Nationaal Songfestival van 1965. Het lied eindigde als derde, achter inzendingen van Conny Vandenbos en Ronnie Tober. De versie van Trea Dobbs was overigens niet de enige Nederlandstalige cover van Letkis. Ook Johnny Hoes bracht een versie uit waarin hij beschrijft hoe de Letkis gedanst moet worden:
Een, twee, rechterbeen omhoog
Een, twee, linkerbeen omhoog
Nog eens daarna tot besluit
Spring voor en achter en dan driemaal vlug vooruit
Het Cocktail Trio maakte weer een parodie op "Ploem Ploem jenka" onder de titel "Pretka Jenka, Origineel Finse onderkleding voor dames en heren!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten