zondag 16 oktober 2011

Leg je oor te luisteren

Deze plaat met geluiden van oa vogels, treinen, de straat en de sauna is opgenomen in 1975. De binnenhoes bevat de handgeschreven intrigerende tekst:
"ik weet niet waar
maar ik zoek je"
Op de achterkant van de hoes staat het volgende:
"Het ligt in de aard van geluidstechnici dat ze alles steeds verder willen perfectioneren. Daarom ook is Phonograms opnametechnicus Onno Scholtze nog een stapje verder gegaan. Voor deze demonstatie-lp werkte hij met een 'levend' hoofd - en wel met zijn eigen. In elk van zijn oren bevestigde hij een heel klein microfoontje en fungeerde aldus als opname-apparaat. Een plastic namaakhoofd met in elke gehoorgang een microfoon werd gebruikt voor de muzieknummers die ook op de plaat staan. Zo begint kant 2 met een opgewekte Dixie-band*. Daarop volgt iets totaal anders, het 'hoofd' legt het oor te luisteren bij een sauna. De masseur is vol energie aan het werk. "De microfoons vielen bijna uit mijn oren", zei Scholtze..
Dit is een lp om met gesloten ogen naar te luisteren. Kunsthoofd-stereo herschept de wereld waarin wij leven en maakt ons ervan bewust dat het een fantastische wereld van geluiden is."
* Nl de Animal Crackers met I'm nobody's sweetheart now

Geen opmerkingen:

Een reactie posten