donderdag 6 oktober 2011

Dreaming the shoes

Bert Kaempfert (1923-1980) was een Duitse componist, arrangeur en bigbandleider. Voor de opkomst van James Last behoorde Kaempfert samen met Max Greger tot de succesvolste Duitse orkestleiders van na de Tweede Wereldoorlog.
Kaempfert bewerkte oa het Duitse volksliedje "Muss i denn zum Städtele hinaus" dat onder de titel "Wooden Heart" Elvis Presley een wereldhit opleverde.
Zijn compositie African Beat (1962) is de herkenningsmelodie geworden van het sprookje 'De Indische waterlelies' in de Efteling, waar het wordt gespeeld door een kikkerorkest en een ganzenemsemble.
Kaempfert schreef zo'n 400 composities en maakte zeker 750 orkestarrangementen. Tot aan zijn dood werden er wereldwijd 150 miljoen platen met zijn melodieën verkocht.
In de ritmesectie van Kaempferts orkest zaten meestal twee bassisten. De eerste bassist speelde jazzy baslijnen op contrabas ("walking bass"). De tweede bassist speelde gedempte staccato basgitaar met plectrum. De basgitarist maakte hiervoor gebruik van een 6-snarige bas, de Fender VI. Deze basgitaartechniek werd bekend als de zogenaamde "Knackbass". De twee bassisten speelden of hetzelfde loopje (de contrabas verdubbelde dan de noten) of speelden een tegengesteld loopje of in after-beat. Dit dubbele basgebruik bepaalt voor een groot deel de meteen herkenbare "Kaempfert-Sound".
Dit album uit 1959 bevat oa Blue Moon, The bass walks en April in Portugal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten