woensdag 30 november 2011

Yellow dub


Yellowman (echte naam Winston Foster)  is een Jamaicaanse reggae- (rub-a-dub) en dancehall-muzikant, ook bekend als King Yellowman. Hij was vooral populair in de jaren '80. Yellowman ontleent zijn naam aan het feit dat hij albino is.
Hij won eind jaren '70 The Tastee Talent Contest, waarin dj's toastten (een reggaevorm van rappen). In 1981 was hij de eerste dancehall-artiest die een contract tekende bij een grote Amerikaanse platenmaatschappij (CBS).
Yellowman was een inspiratiebron voor veel hiphop-artiesten.
Dit album uit 1984 bevat oa Disco Reggae en Strong me Strong

dinsdag 29 november 2011

Do they?

De Pink Military werd opgericht in Liverpool en bestond uit de zanger van Big in Japan, de drummer van Deaf School en de gitarist van It's Immaterial. Do animals believe in God? werd uitgebracht in 1980 en bevat verder nog Wild West, Back on the London stage, I cry en Did you see her?

maandag 28 november 2011

Hoespoes

Max van Praag (1913-1991) was vooral in de jaren '50 erg populair. In die tijd vormde hij met Willy Alberti nog het duo De Straatzingers. Behalve zanger van het levenslied had hij ook een eigen platenwinkel in Utrecht. Vanwege de komst van de cd in de jaren '80 ging zijn winkel failliet.

zondag 27 november 2011

Me, you and Protheroe

Brian Protheroe (1944) is zowel muzikant als acteur. Zijn eerste baantje was als bibliotheek assistent, jaren later had hij een rol in Lord of the Rings, in Reilly en in diverse Shakespeare producties.
Dit album uit 1976 bevat oa Hotel

zaterdag 26 november 2011

Women in uniform

Reggie Knighton is zanger, songwriter en gitarist afkomstig uit Biloxi, Mississippi. Zijn eerste solo-album is in 1977 uitgebracht en bevat volgens een review:
"Een tiental eigen composities die, wat hun betrekkelijk eenvoudige opzet betreft, doen denken aan de betere popmuziek van de jaren zestig. De instrumentatie is sober en zeer effectief, het klankbeeld is prachtig helder en doorzichtig, en wat verder opvalt zijn Knighton's teksten: science fiction- achtig als bijvoorbeeld in 'Girl From Pluto', of gewoon bizar zoals in 'Vd Got To Idi' (Amin)." 
Verder gaat het album oa over een Drug Dealer

vrijdag 25 november 2011

De man met de twee baarden

Matt McGinn (1928-1977) was een Schotse singer-songwriter en poet. Hij was tegen het kapitalisme en voor de onderdrukten.
Dit album uit 1972 bevat oa The Big Glasgow Polis en The Silver Screw

donderdag 24 november 2011

dinsdag 22 november 2011

Happy Sneek

Advendo (opgericht in 1946) is een muziekvereniging uit Sneek. Ze werden in 1997, 2001 en 2009 wereldkampioen Marsparade.

maandag 21 november 2011

Dirty backstreet

David Sanborn (1945) is een Amerikaanse saxofonist die vooral met fusion of crossovermuziek wordt geassocieerd maar ook jazz speelt en met groten in de popmuziek zoals David Bowie, Lou Reed, de Rolling Stones en Stevie Wonder heeft samengewerkt. Ook maakte hij de filmmuziek voor oa Scrooged en Lethal Weapon.
Deze plaat uit 1983 bevat oa I told you so

zondag 20 november 2011

HELP


ELP was een symfonische rockband die vooral in de jaren '70 erg populair was. Ze verkochten in totaal zo'n 40 miljoen platen.
De band bestond uit Keith Emerson (keyboards), Greg Lake (gitaar, basgitaar, zang) en Carl Palmer (drums, percussie). De band had trouwens bijna HELP geheten omdat Jimi Hendrix wel interesse had om mee te spelen. Hij overleed echter voordat het zover kon komen.
Tijdens concerten sleepten ze een enorme modulaire Moog synthesizer met zich mee wat zelfs Bob Moog himself "insane' vond.
Ondanks hun populariteit waren de critici over het algemeen niet erg positief, "how do you spell pretentious? Emerson, Lake, And Palmer?".
Deze best of bevat oa Karn Evil 9

zaterdag 19 november 2011

Le grand star

Michel Legrand (1932) is musicalcomponist, dirigent, pianist en arrangeur en heeft meer dan honderd albums opgenomen met artiesten als Ray Charles, Neil Diamond, Aretha Franklin, Diana Ross en Nana Mouskouri.
Eind jaren '50 legde hij zich steeds meer toe op filmmuziek. Zijn soundtracks voor Hollywoodfilms vormden de basis voor zijn wereldwijde roem en succes. Hij werd twaalfmaal voor een Oscar genomineerd en ontving deze voor oa de soundtrack van de film Yentl

vrijdag 18 november 2011

De ware Jacob? (part 2)

Yes sir I can boogie staat niet op deze plaat maar werkt wel enorm op mijn lachspieren. Traume der Liebe staat wel op deze lp uit 1967.
De dames nu:


donderdag 17 november 2011

woensdag 16 november 2011

Heimwee naar de jaren '80

Social Security was een Nederlandse new wave formatie, opgericht in 1980. Ondanks aandacht in de media, lovende kritieken, releases in het buitenland en vele optredens is de band nooit doorgebroken naar het grote publiek.
Homesick Home verscheen in 1985 en had als thema 'reizen'. Reisimpressies, reiservaringen, maar het steeds weer terug willen naar de basis vormen de belangrijkste ingrediënten van dit album. In de koffer op de hoes ligt bijv. het boek Greater Brisbane dat verwijst naar het nummer Brisbane beaches. Uit een review:
"Zonder de Amerikaanse naar kilheid neigende invloeden geheel te verloochenen is de groep met een voet op het pad geraakt dat ook Engelse groepen als Echo & the Bunnymen en the Cure betreden. Het pad waarop men de aloude wanhoop, melancholie en berusting in een moderne vorm tegenkomt."
Er werden 3 singles van dit album uitgebracht, nl. Here I am, Stamps en Slow emotion

dinsdag 15 november 2011

Vandaag is rood

De eerste plaat van The Reds (uit Philadelphia) uit 1979. Volgens henzelf:
"a combination of textures dense with electronic chaos brought to the edge of madness, then resolved into piercing clarity".

maandag 14 november 2011

The man from Nashville

Chet Atkins (1924-2001) was een Amerikaanse gitarist/producer, de grondlegger van de Nashville Sound. Atkins ontving in zijn leven 14 Grammy Awards voor zijn manier van gitaar spelen.
Zijn eerste gitaar had hij op zijn negende, geruild met zijn broer voor een oud pistool. Want "We were so poor and everybody around us was so poor that it was the forties before anyone even knew there had been a depression."
Hij was trouwens goed bevriend met Dolly Parton.
Dit album uit 1966 bevat Beatles covers.

zondag 13 november 2011

Caramba

 Los Machucambos was een formatie (trio) die in 1959 werd opgericht in Parijs door een Spanjaard, een Costa Ricaan en een Peruaan. De naam Los Machucambos is afkomstig van het woord dat de indianen van Zuid-Amerika gaven aan het gordeldier. Dit dier werd nl gebruikt om de kleine mandoline van te maken die de groep gebruikte.

Hun muziek varieerde van Zuid-Amerikaanse folklore tot nummers van Charles Aznavour.
Hun grootste hits hadden ze begin jaren '60 met Pepito en La Bamba

zaterdag 12 november 2011

Tsja tsja tsja

De chachacha is een dans die ontstaan is in Cuba en begin jaren '50 opdook in nachtclubs in de VS. De naam chachacha komt van het geluid dat de zij-sluit-zij-pasjes maken op de vloer.
 La engañadora uit 1951 van Enrique Jorrín wordt beschouwd als de voorvader van de chachacha.
Dit album mocht trouwens alleen bij Vroom & Dreesmann verkocht worden.

vrijdag 11 november 2011

Hello hottest

Bevat Hello Hurray (hier verkeerd gespeld want het is Hello Hooray), No more mr. Nice Guy, 20th century boy en Jeepster.
De band T. Rex was vernoemd naar de Tyrannosaurus rex.
 Het eerste album van Alice Cooper kreeg in het tijdschrift Rolling Stone de volgende review:
"there are no [hints] of life, spontaneity, joy, rage, or any kind of authentic passion or conviction. However, within the context of [Alice Cooper's] self-imposed limitations, the album is listenable. Conclusion: Alice Cooper's music is totally dispensable."

donderdag 10 november 2011

Met een hoofdletter

Capitol Records werd in 1942 opgericht als eerste platenlabel aan de Westkust van de VS. Naast een opnamestudio in Los Angeles had Capitol ook een studio in New York en stuurde bij gelegenheid mobiele opnameapparatuur naar andere steden. Capitols eerste gouden single was de "Cow Cow Boogie" van Ella Mae Morse in 1942. Tegen 1946 had Capitol meer dan 42 miljoen platen verkocht en was een van de Grote Zes studio's. In 1950 bouwde Capitol zijn eigen studio op Melrose Avenue in Hollywood. In het midden van de 50-er jaren bracht het platen uit van artiesten als Nat King Cole, Peggy Lee, Dean Martin en Frank Sinatra. In 1955 nam het Engelse platenlabel EMI Capitol over voor
$ 8,5 miljoen. Het samengaan van de twee labels creëerde een nog groter en machtiger label dat sindsdien het thuis is geweest van artiesten als The Beatles, de Beach Boys, de Beastie Boys en Pink Floyd.

woensdag 9 november 2011

Zonder lolly

Plaat uit 1975. Miguel Gastaldo Riëra zong in 1972 nog bij de formatie Trashumas. De single Llora mi guitarra/Busco tu sangre klonk volgens een review als volgt:
"Killer spanish freakbeat/soul track with evil-psych intro from 1972. Top hypnotic rhythm with driving bass, pounding drums, soulish horns, proggy flute and cool organ in the background."
De vorige eigenaar, meneer of mevrouw v.d. Horst, had blijkbaar de enorme behoefte om zich zijn kruis toe te eigenen..

dinsdag 8 november 2011

Pure fun


De tweede synthpop plaat van Paul Haig verscheen in 1985 op het Les Disques du Crepuscule label (van oa Tuxedomoon, The Durutti Column, A Certain Ratio en Cabaret Voltaire).
De single Heaven help you now was al in 1982 opgenomen. Volgens een review uit die tijd:
"He sounds like he knows the game well enough to do the whole thing with his eyes shut; the difference here is he's learnt it's best to do this sort of thing with them open. This record is tuneful, jittery, exhausting and, I suspect, made by a man having difficulty in keeping a straight face."
Het album bevat verder oa Love and war, Big blue world en het fantastische The only truth

maandag 7 november 2011

Sjonnie & Anita

Gonnie Baars (1947-2000) was een Nederlandse zangeres die vooral eind jaren '60 bekend was. De Amsterdamse zat al jong in het vak, haar vader werkte bij een producent van grammofoonplaten en was pianist-entertainer. Haar eerste hit had ze al op haar veertiende. Twee jaar later presenteerde ze het KRO-radioprogramma Tienerclub en in 1967 had ze haar grootste hit Alle leuke jongens willen vrijen dat uitgroeide tot een evergreen. Ook haar andere liedjes waren doorgaans olijk van aard. In die tijd werd ze vaak vergeleken met Willeke Alberti die ze soms zelfs verving als Alberti een optreden wegens omstandigheden niet kon doen. In 1968 werd ze uitgenodigd om mee te doen aan het Nationaal Songfestival waar ze uiteindelijk met het liedje Ik wil van alles de vierde (laatste) plaats behaalde. Winnaar Ronnie Tober die naar Londen mocht afreizen werd daar laatste. Hierna vormde ze met Ronnie Tober af en toe een gelegenheidsduo.

zondag 6 november 2011

VHS or Betamax

Deze plaat met jong Duits talent waaronder Betamax, hier vertegenwoordigd met de nummers Ebene O en Modern, verscheen in 1982 in Hamburg.

zaterdag 5 november 2011

De Regenboogstraat

Rainbow Train werd in 1975 door Hans Vermeulen opgericht nadat zijn band Sandy Coast was opgedoekt. De groep deed veel studiowerk voor oa Anita Meyer (bij wie ik vroeger in Spijkenisse in de buurt woonde en die ik regelmatig in de plaatselijke supermarkt tegenkwam, wereldwijf!). In 1979 werd de naam afgekort tot Train en verscheen hun 2e lp Gentlemen street. Andere leden van Train waren Jan Vermeulen, Hans Hollestelle, Ton op 't Hof en Hans Meydam. Anita Meyer en Jody Pijper waren de achtergrondzangeressen.

donderdag 3 november 2011

Yeah .... november

Bah September is een jeugdmusical uit 1966. De VPRO maakte er in 1967 een tv-bewerking van, onder regie van Ruud van Hemert. De rol van onderwijzer werd gespeeld door Justus Bonn (1917-1978) die eigenlijk operazanger was en vlak na de opname van Bah September naar Amerika verhuisde. De kinderen in de klas waren leden van het Amsterdamse kinderkoor de Damrakkertjes.
Het verhaal gaat over een lagere-schoolklas die begin september na de grote vakantie weer terug op school komt. Meester Justus is een vrij strenge maar ook erg goedmoedige docent die wel snapt dat zijn klas nog een beetje met het hoofd bij de vakantie is. En dus heeft hij een passende opdracht: Schrijf een opstel over wat je in de vakantie hebt gedaan. Sommige kinderen beginnen enthousiast te schrijven, anderen zitten wat te treuzelen. Want wat moet je opschrijven als de vakantie voor de hele familie in het water is gevallen omdat jij ziek werd? Of als je niet met vakantie was, maar heerlijk in de tuin met je eigen konijn? Weer een ander zat zich weken te vervelen omdat haar speelkameraadje Gijs nog steeds niet terug was van vakantie. Meester Justus kijkt de klas rond en ziet zo nog een paar 'probleemgevallen'. Zo is er een jongetje dat naar Tirol op vakantie was, maar er niks over weet te schrijven. De meester helpt hem aan een goed idee door de Koekkoeksklokkenwals aan te heffen. En dan is het voor iedereen, klaar of niet, speelkwartier. Alle kinderen rennen naar buiten om lekker te gaan voetballen, touwtjepringen of spelletjes te doen. Hoewel... één jongetje zit nog in de klas. Hij weet niets te schrijven. Meester Justus begrijpt dat deze jongen sterker is in tekenen dan in schrijven, en samen verzinnen ze beeldverhaal. Als alle opstellen zijn ingeleverd en de schooldag voorbij is, wacht voor alle kinderen hetzelfde. Eten, nog even buiten spelen en dan onvermijdelijk de stem van pa of ma, die je naar binnen roept. En morgen... weer naar school.
De musical verscheen in 1967 op lp en het album won prompt een Edison.
Op de B-kant staat nog een musical: Op Schoolreis. Meester Justus en zijn klas gaan op schoolreis, de natuur in. Natuurlijk verloopt de dag niet zonder slag of stoot: Eén kind heeft heimwee, een meisje verdwijnt, kortom redenen genoeg om een lied in te zetten..

woensdag 2 november 2011

Zipje & Zopje

Plaat uit 1995, bevat oa de Alfabetmars, de Valse wals en Zipje & Zopje.
Paul Haenen spreekt de stem van Bert in, Wim T. Schippers die van Ernie. Eenmaal per jaar gaan ze de studio in om nieuw Amerikaans Bert-en-Ernie-materiaal van Nederlandse stemmen te voorzien. Aanvankelijk deden ze dit tegelijkertijd, maar omdat ze te veel lol hadden bij de opnames, die daardoor veel te lang duurden, spreken ze nu ieder apart hun stem in.

dinsdag 1 november 2011