vrijdag 30 december 2011

Zulupop


Ladysmith Black Mambazo is een mannenkoor uit Zuid-Afrika. De groep werd al in de jaren '60 opgericht maar ze werden pas wereldberoemd nadat ze in 1986 samen met Paul Simon op zijn album Graceland hadden gezongen. Van dit album werden er maar liefst circa 16 miljoen verkocht. In 1988 traden ze met Michael Jackson op in diens film 'Moonwalker'. Ook bij Sesamstraat waren ze te horen. In 1997 werd een nummer van ze gebruikt in een Heinz commercial. Dit nummer werd zo populair dat het tot de 2e plaats in de Engelse hitlijsten kwam. Hierna mochten ze zelfs voor het Britse Koningshuis optreden..
Deze plaat is uit 1986 en bevat oa Ngothandaza Njalo

donderdag 29 december 2011

Voor echte mannen

Burl Icle Ivanhoe Ives (1909-1995) was een Amerikaanse acteur, schrijver en folkzanger. 
Volgens critici:
"Ives's voice had the sheen and finesse of opera without its latter-day Puccinian vulgarities and without the pretensions of operatic ritual. It was genteel in expressive impact without being genteel in social conformity. And it moved people."
Dit album is uit 1956.

woensdag 28 december 2011

dinsdag 27 december 2011

Kwart over sex

'Akustische Schnappschüsse aus dem Nachtleben'
Op de achterkant staat het volgende:
'You're all familiar, we're sure, with picture stories. You can find them every week in the illustrateds. When they're good, the reader has the impression of having been on the spot. This feeling is even stronger when such accounts are shown in moviehouses or on TV. Here we can sense and see the action. Phonographed stories - now that's something new. The 'mike' has caught the voices of people, artists, musicians and the audience, it has picked up their remarks, the voices, the sounds and the moods. This can all be brought back to life at home on the record player, the sounds can be heard again. And the listener is on the spot - even though he had never been there really. Or, if he has been, then everything is relived again, just as though it were happening now.'
Dit album speelt zich af in het uitgaansleven van München (Schwabing is ook een stadsdeel van München) en bevat oa een nummer van de Balalaika-Beatniks, Hugo's Strasser Orkest en Elfie Pertramer

maandag 26 december 2011

Sentimental journey

Billy Vaughn (1919-1991) was een Amerikaanse zanger, multi-instrumentalist en orkestleider. Zijn vader, kapper en liefhebber van muziek, stimuleerde hem om op zijn 3e toen hij mazelen had mandoline te gaan spelen. Hij was de meest populaire orkestleider aller tijden met 42 singles en 36 albums in de hitlijsten.
Dit album bevat oa de tango La Cumparsita en Aloha Oe

zaterdag 24 december 2011

Hondsbrutaal


De band The Laughing Dogs werd populair in de New Yorkse underground CBGBs punk/new wave scene. Ze brachten 2 albums uit. Dit eerste verscheen in 1979, hun 2e 'The Laughing Dogs meet their makers' in 1980.
Volgens een review:
"Their sound combines rock, power pop and punk, with emphasis on catchy melodies, harmonies and humor. By borrowing from the past, the Dogs created a timeless sound that was as exciting as the explosive punk scene, but was also completely different. This was power pop with a raw edge, yet very commercial."

vrijdag 23 december 2011

Wonderlijk


The Congress of Wonders was een komisch duo. Ze brachten 2 albums uit op het Fantasy label. Het eerste 'Revolting' verscheen in 1970, dit 2e album 'Sophomoric' in 1972.
Volgens een review:
"From the San Francisco Bay Area, the Congress of Wonders comedy team made a couple of albums reflecting the concerns of the late-'60s/early-'70s hippie counterculture: drugs, sex, and political/social satire. They used the studio as a tool to enhance their sketches rather than simply record them for posterity, incorporating sound effects and tightly edited overlapping dialogue. They weren't quite as sophisticated, and were a little less subtle in their brand of humor, sometimes framing it within mock commercials, soap operas and plays."

donderdag 22 december 2011

Dans der verleiding

Martin Wulms, uit Roermond, had in 1971 een top 40 hit met de Rumba Tambah.
Klaus Wunderlich heeft dit nummer in 1976 ook opgenomen.
De Rumba is een muziek- en dansvorm die zijn oorsprong kent in Afrika. Het woord zelf komt uit Spanje en betekent letterlijk 'feest'. Een zanger doet zijn verhaal, enkel begeleid door percussie (enkele trommels en een houten blokje). Omstanders dansen, zingen en klappen mee. Door de slavenhandel is deze manier van muziek maken naar het Amerikaanse continent - in dit geval Cuba - overgebracht. De originele Afrikaanse rumba werd zeer snel gedanst. De bewegingen van de man waren agressief en die van de vrouw defensief. Het is de dans van de haan en de hen. De hedendaagse rumba wordt gezien als de dans der verleiding: in tegenstelling tot de Afrikaanse versie is het hier de vrouw die haar partner verleidt door hem beurtelings aan te trekken en dan weer af te wijzen.

woensdag 21 december 2011

Lekker laten bengelen

Peter Sellers (1925-1980) was een Britse comediant en acteur die het bekendst is geworden dankzij de rol van Inspector Clouseau in de Pink Panther-films.
Hij bracht zeven albums uit, dit 2e album 'Songs for swingin' Sellers' verscheen in 1959. De titel was een parodie op Frank Sinatra's album Songs for swinging lovers. Dit album bevat oa A common entrance en We'll let you know.
Leuk weetje: Peter Sellers was de eerste man die op de omslag van de Playboy stond (in 1965).

dinsdag 20 december 2011

Van hier naar daar

Stef Meeder (Schiedam, 1935)  is een organist die vooral in de jaren '60 en '70 populair was. In de jaren '60 werd het Hammondorgel populair als huisorgel, vooral bij mensen met een christelijke achtergrond. Stef Meeder koos, evenals bijvoorbeeld Klaus Wunderlicht en Cor Steyn, echter meer de richting van popmuziek, schlagers, latin en swing. Daardoor kreeg het Hammondorgel de aandacht van een breder publiek. Meeder schreef cursusmateriaal voor orgel en keyboard dat nog altijd veelvuldig wordt gebruikt.

Dit album bevat oa de instrumentale versie van Alle leuke jongens willen vrijen

zaterdag 17 december 2011

What time is it?

Plaat uit 1971 nav Howdy Doody, een tv-serie voor kinderen. De serie is tussen 1947 en 1960 in de VS uitgezonden. Het was een van de eerste series in kleur, de serie werd dan ook deels gemaakt om kleurentelevisies te verkopen. Howdy Doody was een marionet met 48 sproeten, een voor elke Amerikaanse staat (er waren toen 48 staten, Alaska en Hawaï zijn pas sinds 1959 een staat). Elke show begon met Buffalo Bob's vraag aan de aanwezige kinderen "Say kids, what time is it?" en de kinderen riepen dan "Howdy Doody Time!" terug. Het was ook een van de eerste series met publiek dat ook meedeed.

vrijdag 16 december 2011

Op z'n Russisch

Een balalaika is een typisch Russisch snaarinstrument met een driehoekige klankkast. De balalaika dook in Rusland rond 1700 op, maar werd aan het eind van de 19e eeuw 'herontdekt.' In het westen wordt de balalaika in de eerste plaats als een volksinstrument gezien. In Rusland en de Oekraïne denkt men daar anders over: men ziet het daar als een volwaardig instrument dat de concurrentie met de viool aan zou moeten kunnen.
Deze plaat bevat oa Barinya en Kamarinskaya.
De Zangeres Zonder Naam was trouwens ook gek op de balalaika.

woensdag 14 december 2011

In the middle

Bevat Gilbert O'Sullivan's Matrimony, Ooh wakka doo wakka day, Alone again, No matter how I try en Middle of the Road's Sacramento, The talk of all the USA, Tweedle dee tweedle dum en Soley Soley. Dit was een van de eerste platen die we vroeger thuis hadden (grijs gedraaid).
Op de melodie van Alone Again namen Van Kooten & De Bie het nummer 1948 op.

maandag 12 december 2011

Wet pussycat..

Bevat oa Pussycat met Wet Day in September dat in 1978 de 7e plaats op de hitlijsten bereikte en Next One (hier bij Ren je Rot).

zondag 11 december 2011

Almost christmas

Nana Mouskouri (Kreta, 1934) verkocht wereldwijd ongeveer 300 miljoen platen, nam in 15 verschillende talen (oa zelfs in het Maori) zo'n 1500 liedjes/450 albums op en heeft ruim 230 gouden en platina platen ontvangen. Ze is met recht een van de best verkopende vrouwelijke artiesten aller tijden.

zaterdag 10 december 2011

Beeldig

Elisabeth Sara Ameling (Rotterdam, 1933) is een Nederlandse sopraan. Ze maakte in 1953 haar debuut als concertzangeres en heeft tijdens haar 40-jarige carrière over de hele wereld opgetreden. Op 23-jarige leeftijd won ze het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch en later het Concours International de Musique in Genève. Ze is vooral bekend om haar gevoelige interpretaties van Franse en Duitse liederen, vooral die van Schubert. Ze gaf en geeft over de hele wereld masterclasses aan vele zangers, met name als het gaat om het Duitse of Franse lied. Na een carrière van 43 jaar nam zij in 1996 afscheid van het Nederlandse publiek met een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

donderdag 1 december 2011

Lekker romig

Deze pikante plaat dateert al uit 1965.
Herbert "Herb" Alpert (1935) is een Joods-Amerikaanse trompettist, arrangeur en producer. Hij werd geboren als oudste van drie kinderen van een Russische vader en een Hongaarse moeder. Op zijn achtste verjaardag kreeg hij een trompet en vanaf 1959 nam hij platen op. Samen met Jerry Moss richtte hij in 1961 een eigen platenmaatschappij genaamd Carnival Records op. Op dit label zijn twee singles van Alpert uitgebracht. Maar omdat er al een bedrijf met die naam bestond werd de naam veranderd in A & M Records (de A van Alpert en de M van Moss). De eerste single die op dit label verscheen heette The Lonely Bull, in de typische tijuanastijl, een easy listening variant. Onder dit eigen label bracht Alpert nog vele tientallen singles en lp's uit. A & M werd in 1990 verkocht aan Polygram voor een schamele 500 miljoen dollar.
Dit album, waarvan er zo'n 6 miljoen verkocht zijn, bevat oa Whipped Cream en A taste of honey.
In 1988 verscheen deze parodie van Soul Asylum:

Meer look-a-likes:



woensdag 30 november 2011

Yellow dub


Yellowman (echte naam Winston Foster)  is een Jamaicaanse reggae- (rub-a-dub) en dancehall-muzikant, ook bekend als King Yellowman. Hij was vooral populair in de jaren '80. Yellowman ontleent zijn naam aan het feit dat hij albino is.
Hij won eind jaren '70 The Tastee Talent Contest, waarin dj's toastten (een reggaevorm van rappen). In 1981 was hij de eerste dancehall-artiest die een contract tekende bij een grote Amerikaanse platenmaatschappij (CBS).
Yellowman was een inspiratiebron voor veel hiphop-artiesten.
Dit album uit 1984 bevat oa Disco Reggae en Strong me Strong

dinsdag 29 november 2011

Do they?

De Pink Military werd opgericht in Liverpool en bestond uit de zanger van Big in Japan, de drummer van Deaf School en de gitarist van It's Immaterial. Do animals believe in God? werd uitgebracht in 1980 en bevat verder nog Wild West, Back on the London stage, I cry en Did you see her?

maandag 28 november 2011

Hoespoes

Max van Praag (1913-1991) was vooral in de jaren '50 erg populair. In die tijd vormde hij met Willy Alberti nog het duo De Straatzingers. Behalve zanger van het levenslied had hij ook een eigen platenwinkel in Utrecht. Vanwege de komst van de cd in de jaren '80 ging zijn winkel failliet.

zondag 27 november 2011

Me, you and Protheroe

Brian Protheroe (1944) is zowel muzikant als acteur. Zijn eerste baantje was als bibliotheek assistent, jaren later had hij een rol in Lord of the Rings, in Reilly en in diverse Shakespeare producties.
Dit album uit 1976 bevat oa Hotel

zaterdag 26 november 2011

Women in uniform

Reggie Knighton is zanger, songwriter en gitarist afkomstig uit Biloxi, Mississippi. Zijn eerste solo-album is in 1977 uitgebracht en bevat volgens een review:
"Een tiental eigen composities die, wat hun betrekkelijk eenvoudige opzet betreft, doen denken aan de betere popmuziek van de jaren zestig. De instrumentatie is sober en zeer effectief, het klankbeeld is prachtig helder en doorzichtig, en wat verder opvalt zijn Knighton's teksten: science fiction- achtig als bijvoorbeeld in 'Girl From Pluto', of gewoon bizar zoals in 'Vd Got To Idi' (Amin)." 
Verder gaat het album oa over een Drug Dealer

vrijdag 25 november 2011

De man met de twee baarden

Matt McGinn (1928-1977) was een Schotse singer-songwriter en poet. Hij was tegen het kapitalisme en voor de onderdrukten.
Dit album uit 1972 bevat oa The Big Glasgow Polis en The Silver Screw

donderdag 24 november 2011

dinsdag 22 november 2011

Happy Sneek

Advendo (opgericht in 1946) is een muziekvereniging uit Sneek. Ze werden in 1997, 2001 en 2009 wereldkampioen Marsparade.

maandag 21 november 2011

Dirty backstreet

David Sanborn (1945) is een Amerikaanse saxofonist die vooral met fusion of crossovermuziek wordt geassocieerd maar ook jazz speelt en met groten in de popmuziek zoals David Bowie, Lou Reed, de Rolling Stones en Stevie Wonder heeft samengewerkt. Ook maakte hij de filmmuziek voor oa Scrooged en Lethal Weapon.
Deze plaat uit 1983 bevat oa I told you so

zondag 20 november 2011

HELP


ELP was een symfonische rockband die vooral in de jaren '70 erg populair was. Ze verkochten in totaal zo'n 40 miljoen platen.
De band bestond uit Keith Emerson (keyboards), Greg Lake (gitaar, basgitaar, zang) en Carl Palmer (drums, percussie). De band had trouwens bijna HELP geheten omdat Jimi Hendrix wel interesse had om mee te spelen. Hij overleed echter voordat het zover kon komen.
Tijdens concerten sleepten ze een enorme modulaire Moog synthesizer met zich mee wat zelfs Bob Moog himself "insane' vond.
Ondanks hun populariteit waren de critici over het algemeen niet erg positief, "how do you spell pretentious? Emerson, Lake, And Palmer?".
Deze best of bevat oa Karn Evil 9

zaterdag 19 november 2011

Le grand star

Michel Legrand (1932) is musicalcomponist, dirigent, pianist en arrangeur en heeft meer dan honderd albums opgenomen met artiesten als Ray Charles, Neil Diamond, Aretha Franklin, Diana Ross en Nana Mouskouri.
Eind jaren '50 legde hij zich steeds meer toe op filmmuziek. Zijn soundtracks voor Hollywoodfilms vormden de basis voor zijn wereldwijde roem en succes. Hij werd twaalfmaal voor een Oscar genomineerd en ontving deze voor oa de soundtrack van de film Yentl

vrijdag 18 november 2011

De ware Jacob? (part 2)

Yes sir I can boogie staat niet op deze plaat maar werkt wel enorm op mijn lachspieren. Traume der Liebe staat wel op deze lp uit 1967.
De dames nu:


donderdag 17 november 2011