zaterdag 20 oktober 2012

Totally nuts (part 2)

"Allan Sherman (1924-1973) was a pioneer of the comedy-rock scene. Although not much to look at, the overweight, balding, short, Jewish man gained popularity and became quite the star because of his witty infusion of satirical comedy into very well orchestrated renditions of classic tunes and songs. A song would usually have a lyric, perhaps a name or phrase, that has very little to do with what the original song was about, but the words would sound similar. His albums had nothing to hide, either, as each one was recorded live, and all the laughter, and occasionally a lack thereof, could be heard.
Sherman was just a television producer, most famous for the quiz show “I’ve Got a Secret,” not at all known as a comedian or performer, and it shocked everyone in the know when songs from his album My Son, The Folk Singer became popular. In fact, president John F. Kennedy was heard singing the song Sarah Jackman. Sherman’s overnight popularity suddenly ended when the nation’s attention focused on Kennedy’s assassination, and the nation was too sad for such up-beat musical offerings.
Sherman then slipped back into his longtime depression, and died, quietly, at the young age of 48."
Dit album is uit 1963 en bevat oa:

woensdag 3 oktober 2012

Sing something simple

Plaat van The Adam Singers. Ook wel the Cliff Adams Singers genaamd aangezien de groep in 1950 is opgericht door Cliff Adams. Ze zongen meestal medleys.

dinsdag 2 oktober 2012

The last tanz


Dit album van Hans Last is een van de weinige albums die James Last onder zijn eigen naam heeft gemaakt.
Ik hoop deel 2 ook nog eens tegen te komen:

maandag 1 oktober 2012

Scream

Deze doo-wop verzamelaar uit 1980 bevat oa oa In the still of the night van The Five Satins en Love Potion number 9 van The Clovers.
In the Still of the Night is opgenomen in 1956 en het enige nummer ooit dat drie keer, in dezelfde versie van dezelfde artiest, in de top 100 stond. Respectievelijk op de 24e, de 81e en de 99e plaats. De term doo-wop komt van het "doo wop, doo wah" refrein en dit maakt In the Still of the Night tot een van de eerste doo-wop nummers.

zondag 30 september 2012

Jingle bells

In de band Advertising, in 1977 opgericht, zaten oa Tot Taylor en Simon Boswell. Boswell maakt tegenwoordig filmmuziek.
Plaat uit 1978.

zaterdag 29 september 2012

For sale

Plaat uit 1975.
De Strangers was een Antwerpse groep die vooral bekendheid verwierf door humoristische - vaak maatschappijkritische - teksten in het Antwerps dialect op zeer bekende hit-melodieën te zingen. Hun bekendste nummers zijn Oh Mijnen Blauwe Geschelpte (gezongen op de melodie van Paloma Blanca van de George Baker Selection) en Bij de Rijkswacht (gezongen op de melodie van In the Navy van de Village People). De groep werd in 1952 opgericht en heeft in 50 jaar tijd zo'n miljoen platen verkocht.

donderdag 27 september 2012

Pe daalammer

Pé Daalemmer & Rooie Rinus was een kleinkunst-duo uit Groningen. Het duo bestond vijf jaar, tussen begin 1980 en eind 1984. Toch zijn deze twee typetjes, gespeeld door respectievelijk Peter de Haan en Frank den Hollander, nog steeds bekend in Groningen en omstreken. Het duo werd bekend met straatoptredens in de stad Groningen waarbij ze, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar, bekende liedjes zongen voorzien van teksten in het Gronings. Ze begonnen hun straatoptredens voor de Hema in de Herestraat in Groningen maar vanwege hun succes was daar al snel geen doorkomen meer aan.
In 2005 werden Pé & Rinus nog Groninger van het Jaar.

woensdag 26 september 2012

Musical crime

Australian Folk Songs verscheen in 1958 en was het resultaat van het bezoek van Burl Ives aan Australië in 1952. Hij was daar op uitnodiging van Percy Jones, professor in muziek.
Het album kreeg op internet de volgende review:
"While a lot that's on this has been bypassed and supplanted by subsequent efforts, it's still vital listening, and even more so when one appreciates the circumstances of its recording and origins. It offers some of the most spare and authentic settings of Ives' entire career... and also some of Ives' most rousing and spirited singing... Even the seemingly familiar titles are presented in uniquely Australian incarnations that transform them into something new and wonderful to hear; and it has to be remembered that virtually everything here was being put on record for the very first time; and the record's subsequent release in America was just as special an event at the time. And of all of Ives' 1950s albums, this is the one whose absence on CD (as of 2009) is a true musical crime, as well as an affront to Ives' history and memory."
Het bevat oa The Dying Stockman

dinsdag 25 september 2012

Goose in concert


Jim Post (1939) is een folk singer-songwriter uit Houston, Texas. Deze plaat verscheen in 1979 en bevat oa No nukes

zondag 23 september 2012

Totally nuts

De Notenkraker is een ballet uit 1892 op muziek van Tsjaikovski.
Het verhaal gaat over een meisje dat Clara Staalboom heet en begint op kerstavond. Er is visite en van een van hen, de raadselachtige heer Drosselmeijer, krijgt Clara een notenkrakerpop en Frits, haar broertje, een soldatenpak met zwaard. Als alle gasten weg zijn komt in haar droom de notenkrakerpop tot leven. Hij verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar en zijn gelukkig samen maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. Clara wil de Notenkraker graag helpen maar ze weet niet hoe. De Notenkraker vecht tegen de horde muizen  waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar ontmoeten ze de sneeuwkoningin en de suikertaartfee. De suikertaartfee en de prins nemen Clara mee op een magische reis. Die voert hen langs verschillende exotische landen. Als eerste zijn ze in Spanje, daarna Arabië, China, Rusland en als laatste Griekenland. Elk land heeft zijn eigen dans en muziek. Als Clara en de Notenkraker toch uit de toverlantaarn raken gaat de Notenkraker de Muizenkoning opzoeken en daagt hem uit. Als ze aan het zwaardvechten zijn wordt de Notenkraker geraakt. Hij is te zwaar gewond om verder te vechten. Gelukkig is daar Frits, gekleed in zijn soldatenpak met zwaard. Hij vecht verder tegen de Muizenkoning. Als de Muizenkoning even niet oplet steekt Frits hem neer. Frits kijkt of de Muizenkoning nog leeft maar deze is dood. Dan gebeurt er iets met de Notenkraker. Hij verandert weer in een prins. Samen dansen ze een geweldige pas de deux en een mooie liefdesdans. Dan wordt Clara weer wakker. Alles lijkt normaal. Ze rent snel naar haar notenkrakerpop en ze ziet dat dat hij weer gewoon een pop is. Het was slechts een droom.
De Notenkraker moest de belangrijkste attractie van het winterseizoen van 1891/1892 worden. Het lukte Tsjaikkovski echter niet om het balletstuk af te krijgen en daarom werd de première één jaar uitgesteld. Maar toen het stuk eenmaal uit was hadden de recensenten er geen goed woord voor over. Het stuk had bijvoorbeeld te weinig danspassen en kon bijna geen ballet worden genoemd. De muziek van Tsjakovski werd wel gewaardeerd maar dat werd bijna overschaduwd door alle kritieken. Na slechts veertien voorstellingen werd het stuk al niet meer opgevoerd. In 1934 werd het in het Westen, in Londen, voor het eerst uitgevoerd. En in 1940 werd de Notenkraker voor het eerst in Amerika uitgevoerd, het is nu ook een traditioneel kerstuitje geworden. Dit komt mede door Walt Disney, die muziek van Tsjaikovski heeft gebruikt voor de tekenfilm Fatasia. De Notenkraker wordt tegenwoordig door meer dan vijftig verschillende balletgezelschappen uitgevoerd. Alleen de choreografie van de grand pas deux uit de tweede akte is nog origineel.

zaterdag 22 september 2012

Russische gedichten

Accord of morning worlds : verses of Russian poets of the beginning of 20th century.
Side 1:
Side 2:
Plaat uit 1989.
 
Een van de bekendste Russische dichters is Alexander Blok (1880-1921).
In Leiden is zijn gedicht Nacht als muurschildering te vinden:
Nacht, straat, drogisterij, lantaren,
 Een ongerijmd en troebel licht,
Ook al verstrijken vele jaren-
Geen uitweg, alles blijft ontwricht.
 
Je sterft en treft na herbeginnen
De wereld in haar oude staat:
 Nacht, gracht, ijskoude rimpelingen,
Drogisterij, lantaren, straat.

zondag 26 augustus 2012

It's ragtime

SOLD
Scott Joplin (1868-1917) was een Amerikaanse ragtime-componist. Naast componist was Joplin ook een begenadigd pianist. Hij schreef meer dan dertig rags waaronder The Entertainer. In de jaren '70 werd zijn nummer Aunt Dinah Has Blowed de Horn populair omdat het ballet van Penney de Jager er in Toppop op danste.

vrijdag 24 augustus 2012

Vor meiner Mutter

"Wer Heino nicht kennt, der hat die Welt verpennt."
Bijna altijd goed die Heino-hoezen:

maandag 20 augustus 2012

Omdat ik dat wil

Radio Veronica was een zeezender die van 1960 tot en met 1974 vanaf de Noordzee uitzond. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. Uit deze afkorting werd de naam Veronica afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt. Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd omdat zij populaire en popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema. Vanaf 1965 werd een wekelijkse hitparade van de populairste nummers, de Nederlandse hitparade, al snel de Veronica Top 40 geheten, uitgezonden. Destijds werd popmuziek nauwelijks op de reguliere radiozenders uitgezonden. Vernieuwend voor Nederland waren ook de jingles. Een nieuw fenomeen aan land waren de drive-in-shows waarbij de luisteraars hun favoriete dj bij het draaien van hun plaatjes konden bewonderen.
Deze verzamelaar is uit 1973 en bevat oa Cher met Gypsy, tramps & thieves

woensdag 15 augustus 2012

Jodeladie

Sepp is een ware dierenvriend: 
Het jodelen is waarschijnlijk in de prehistorie ontstaan in bergachtige gebieden om grote afstanden te overbruggen. Men communiceerde van bergwei tot bergwei.
De twee bekendste genres in de jodelmuziek zijn die van de volksmuziek van de Alpenlanden en die van de Amerikaanse country & western.
De zusjes Dezurik waren de eerste vrouwelijke jodelsterren.
Het wereldrecord jodelen ligt op 7 uur en 29 minuten, Ook dieren kunnen blijkbaar jodelen want in 2001 won de tweejarige Basenji van 20.000 andere kandidaten op de Crufts-hondenshow het onderdeel jodelen. Vandaar die honden..

woensdag 1 augustus 2012

Brave new world

SOLD
"De Tsjechische componist Antonín Dvorák (1841-1904) maakte een moeizame klim naar de top. Hij was de zoon van de plaatselijke dorpsslager die naast Antonín nog een heel leger kinderen had. Geld voor muziekonderwijs voor de hele familie was er dus niet. Dvorák was echter zeer getalenteerd en hierdoor kreeg hij vanaf zijn veertiende toch structureel les. Twee jaar daarna begon hij met componeren. Een vermogende oom betaalde zijn studie aan het conservatorium van Praag. Op zijn 21e kreeg hij een betrekking als altviolist in het orkest van de Tsjechische opera in Praag, een positie die hij elf jaar heeft gehad.
Zoals gezegd, ging Dvorák's groei naar beroemdheid traag. In zijn beginjaren trok hij als componist maar weinig aandacht. Pas in 1872, na het succes van zijn patriottische opera "De erven van de Witte Berg", kon hij zijn baan als altviolist opgeven en zich geheel wijden aan zijn composities. Hij werd ook populair in Wenen en maakte kennis met Brahms die hem aan een uitgever hielp.
Dvorák heeft in grote mate bijgedragen tot de Tsjechische muziekale identiteit. Hij schreef opera's in het Tsjechisch, stond op Tsjechische titels boven uitgaven van zijn stukken en liet zich beïnvloeden door Tsjechische volksmuziek. Toch wel typisch dat zijn bekendste muziek juist díe muziek is die hij schreef tijdens zijn verblijf in Amerika van 1892 tot 1895. Hij maakte hier kennis met (Afro-)Amerikaanse muziek en begon vijftonige melodielijnen te verwerken in zijn muziek. Dit verleende zijn werk een aanstekelijkheid die bijna popmuziekachtig te noemen is, met als bekendste voorbeelden zijn 9e symfonie "From the New World", zijn celloconcert en zijn Amerikaanse strijkkwartet.